Narcisme en de Rol van Zelfliefde

Waarom trek je een narcistische partner aan? Waarom overkomt mij dit? Waarom wil iemand zo kwetsen? Hoe voorkom ik dat ik in de toekomst opnieuw een narcistische partner aantrek? Is narcisme erfelijk of word je zo geboren? Dit waren de eerste vragen die door mijn hoofd spookten – Het is me zelf overkomen.

narcisme

Deze vragen waren het begin van mijn zoektocht naar antwoorden, maar vooral een zoektocht naar mezelf. Nu, jaren later, kijk ik met warmte terug op deze periode, omdat ik zie wat het me gebracht heeft. Het was een helende en leerrijke reis die me dichter bij mijn ware zelf heeft gebracht.

Wolven in een schapenvacht

Een herkenbaar patroon voor velen: Wat je ook deed, nooit was het goed genoeg. Narcisten kunnen anderen niet troosten en draaien vaak de rollen om, waardoor zij als slachtoffer gezien worden.

In mijn holistische praktijk zei een cliënt ooit: “Het lijkt wel alsof ze allemaal op dezelfde school zijn opgeleid.” Ik begreep direct wat ze bedoelde. Eens je de kenmerken van narcisme herkent, zie je dat ze vaak dezelfde manipulatieve technieken gebruiken. Maar hoe komt dat?

Word je als narcist geboren?

Je wordt niet als narcist geboren, al kan genetische aanleg een rol spelen. De grootste invloed komt echter uit de vroege kindertijd. Wanneer liefde inconsistent of voorwaardelijk wordt gegeven, kan dit leiden tot een diepgewortelde angst voor afwijzing en een onvermogen om op een gezonde manier met emoties om te gaan.

Onderzoek toont aan dat jeugdtrauma’s invloed hebben op de ontwikkeling van het limbisch systeem – het deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor het reguleren van emoties. Hierdoor kunnen narcistische trekken zich later in het leven ontwikkelen.

De kwaliteit van je relaties wordt bepaald door de relatie die je met jezelf hebt. Begrijp je hechtingsstijl, en je begrijpt de sleutel tot diepere verbinding.

Het verschil tussen emoties en gevoelens

Een grote eye-opener voor mij was het leren onderscheiden van emoties en gevoelens.

  • Emoties zijn de fysieke reacties van het lichaam, zoals rood worden of hartkloppingen krijgen bij stress. Ze komen op en verdwijnen weer.
  • Gevoelens zijn dieper en komen vanuit onze kern, ons ware zelf. Ze zijn de betekenis die we geven aan wat we ervaren.

Narcisten hebben de neiging om zich af te sluiten van hun gevoelens, omdat deze te confronterend zijn. Ze leven in een gecreëerd zelfbeeld en vermijden diepere introspectie. Daardoor kunnen ze bewust kwetsen, omdat ze het gevoel van macht dat dit hen geeft, nodig hebben om zich zelfverzekerd te voelen.

Waarom een relatie met een narcist je leegzuigt

De liefde waar je naar hunkert, blijft uit. Een relatie met een narcist is geen tweerichtingsverkeer. Liefde is energie, en in een gezonde relatie geef én ontvang je die energie. Bij een narcistische partner blijft de uitwisseling echter uit. Alles draait om hun behoeften, terwijl jouw energie steeds verder opraakt. Dit is de reden waarom velen zich letterlijk uitgeput voelen na een relatie met een narcist.

Waarom werkt dit vooral bij mensen met een laag zelfbeeld?

Als je diep vanbinnen twijfelt aan je eigen waarde, ben je vatbaarder voor de subtiele manipulatie van een narcist. In het begin overspoelen ze je met liefde en bevestiging – iets wat je misschien nooit volledig voor jezelf hebt gevoeld. Maar na verloop van tijd trekken ze die liefde weg, waardoor je steeds harder gaat werken om het terug te krijgen. Dit creëert een emotionele afhankelijkheid, waarin je onbewust hun goedkeuring als maatstaf gebruikt voor jouw eigenwaarde.

Het goede nieuws? Je kunt dit patroon doorbreken. Door zelfliefde te ontwikkelen en te leren om bevestiging vanuit jezelf te halen, maak je jezelf onaantrekkelijk voor narcisten – en aantrekkelijker voor gezonde, liefdevolle relaties.

Kenmerken van een narcist

  • Gebrek aan empathie
  • Alles draait om hen – egocentrisch en manipulatief
  • Speelt de slachtofferrol – schuld ligt altijd bij een ander
  • Controle en macht compenseren hun eigen onmacht
  • Wantrouwend – projecteren hun eigen gedrag op anderen
  • Charmant in het begin, maar uiteindelijk emotioneel destructief

Waarom juist jij?

Als je met een narcist te maken hebt gehad, herken je misschien het volgende: wanneer je de waarheid ontdekt en dit deelt met je omgeving, hoor je soms: “Ik had al een vermoeden.” Niet het antwoord dat je wilt horen, want waarom heeft niemand je gewaarschuwd?

Het antwoord is simpel: Wat je niet kent, herken je niet. Net zoals een narcist echte liefde niet kent, herkent een empathisch persoon vaak niet direct de manipulatietechnieken van een narcist.

Als deze blogpost iets in je heeft aangeraakt, weet dan dat je niet alleen bent. Het is mogelijk om te helen, patronen te doorbreken en opnieuw gezonde relaties op te bouwen. 

Je verdient relaties die je voeden in plaats van uitputten.

Als holistisch coach help ik jou opweg naar meer helderheid, vrijheid en een leven dichter bij jezelf.

Ben jij ook klaar voor die reis naar binnen?